YGGDRASIL, Natuurlijke Spiritualiteit

Jack Stoop

 

 

Ik ben geboren in 1971 met niet werkende beenspieren waardoor ik moet lopen met beenbeugels en krukken. Dat heeft me er echter nooit van weerhouden om de natuur in te gaan. Met mijn ouders trokken we er in de weekenden vaak op uit om te wandelen en te picnicken en spelen deed ik vooral in de velden en bossen rond ons dorpje Geverik. De liefde voor de natuur is zo van jongs af aan gegroeid. In 1994 verhuisde ik voor mijn studie naar Nijmegen waar ik, met een onderbreking van vier jaar Arnhem, nog steeds woon samen mmet mijn vriendin Paula en onze zoon Thorsten.

Tijdens en na mijn studie communicatiewetenschap ben ik een paarjaar actief geweest als voorlichter en coach in de milieubeweging. Ik volgde verschillende natuurcursussen bij het IVN en inmiddels ben ik alweer 15 jaar vrijwilliger in de Heemtuin Malden. Hier geef ik als gids natuureducatie aan kinderen en volwassenen.

Met spiritualiteit ben ik in 1993 aan de slag gegaan toen een vriend me kennis liet maken met de tarot en Reiki. Ik volgde de cursussen Reiki 1 en 2, leerde mediteren en ontdekte het Paganisme. Dit is een verzamelnaam voor spirituele stromingen die hun inspiratie halen uit de natuur en de voor-christelijke religies van Europa. De combinatie van natuur en spiritualiteit werd toen een belangrijk element in mijn leven. Ik werd lid van de Green Circle, een paganistische vereniging en ingewijd in een Gardnerian Wicca coven en een paar jaar geleden ben ik ook lid geworden van een Druïdenorde.

In de loop der jaren heb ik veel cursussen en workshops gedaan over onderwerpen als meditatie, tantra, massage, healing, hekserij en shamanisme. Ook heb ik me uitgebreid verdiept in de geschiedenis van het Europese heidendom en esoterie, mythologie en folklore. Rond de eeuwwisseling ben ik deze kennis gaan delen met anderen.

Ik ging lezingen en workshops geven voor de Green Circle, de Pagan Federation Nederland en diverse heksencafes en onder het pseudoniem flierefluiter artikelen te schrijven voor tijdschriften als Wiccan Rede, Green Circular, Pagan World, Balder en Dryade. Ook schreef ik voor de SORAG Akademie de cursusboeken 'Werken met Reiki' en 'Werken met de Tarot' en in 2014 het boek 'Heidense Hekserij, het pad van de heks binnen het moderne paganisme'.

Dit was het begin van Yggdrasil, praktijk voor Natuurlijke Spiritualiteit. Momenteel verzorg ik onder deze naam cursussen en workshops Meditatie en Reiki, geef ik lezingen over verschillende onderwerpen binnen het paganisme en treerd ik op als verhalenverteller.

Heeft u hierin interesse, dan kunt u contact opnemen via flierefluiter@jackstoop.eu

 

 

Alle artikelen op Yggdrasil zijn, onder vermelding van auteur en bron, vrij te gebruiken.